Monday 26 May 2014

Добре дошли в Бобов дол

Утрото било по-мъдро от вечерта, казват. Да видим как сме в това тъжно понеделнишко утро…
Изборите отминаха. Като си припомня каква беше кампанията, изборите дойдоха и отминаха като мъглата от онова стихче на Карл Сандбърг – на меки, тихи котешки лапички. Гласуваха една трета от всички възможни избиратели, повечето от тях под строй, сграбчили дебитни карти с прясно преведени 30 животоспасяващи сребърника. Да им е честито! Job well done.
Ами останалите? В деня за размисъл на много места падна хубав пролетен дъждец, в изборния ден блесна чудно слънце и народът се юрна да събира гъбките, кротко прорасли по гори и полянки. И ги набра, няма спор – да му е сладко на всеки гъбар. Добре ще похапнете днес. Нищо, че нямате идея какво ще папкате утре.

Friday 23 May 2014

Българският избирател - най-добрият избирател в света!

А ти за кого ще гласуваш?
Не, не - не ми казвай. Честно казано, изобщо не ме интересува, а и ако си сред моите приятели, мисля, че вече знам. Проблемът е, че няма никакво значение за кого ще гласуваш
Аз просто искам тези избори да отминат, като всички останали през последните седемдесет години. Не че не вярвам в смисъла на изборите като такива, просто искам изборите да отминат, да преживея някак тъжния понеделник след тях и да продължа нататък.

Искам това заради неумолимата, бруталната, жестоката, болезнената и обективната истина: изборите за депутати в Европейския парламент ще докажат за пореден път, че българският избирател е най-добрият избирател в света.

Thursday 15 May 2014

Наблюдение над живота на партенките...

Когато се навиваха партенките...
Имахме навремето в шезеото в Плевен един майор Георгиев, който ни преподаваше дисциплината „Тактика“. Изобщо не мисля, че мога да обясня малоумното съдържание на дисциплината, но ако е важно, есенцията ѝ е налична във всеки боен устав на Българската народна армия от 80-те.
Та, майор Георгиев изобщо не можеше да проумее по волята на какво кошмарно стечение на обстоятелствата някой от нас изобщо се е родил и непрекъснато изразяваше недоумението си с виртуозни псувни, (за които имаше безспорен талант) или чрез различни форми на публично унижение на подопечните му школници и бъдещи запасни офицери.
Никога няма да забравя как майор Георгиев


Wednesday 7 May 2014

Пластмаса и лошо време

- Виж ся, те – сирийците, не са мноо умен народ, да ти кажа. Е, как що? Две години работих там, а щом аз съм им работил, а те са ми плащали, няма как да са мноо умни, хехе…

Тъй рече Гришата и надигна шишенцето с вино.

Гришата е от кварталните пияници, с които волю-неволю се сблъсквам всеки ден – кръчмата им е току до моя блок, непрекъснато минавам покрай нея. Една такава – неугледна, от боядисвани милион пъти етернитови плоскости и гофрирана ламарина. Вероятно някога са я направили уж като временен обект в тогавашния нов панелен квартал и така я е заварила демокрацията... Амин...