Thursday 28 November 2013

Кратка история на България: Част 1 – За всичко са виновни китайците…

Това е опит за умерено достоверна, приблизително безпристрастна, неособено научна  и най-вече кратка история на България. 
Няма претенция за изчерпателност защото нямаше да е кратка, но пък има известна претенция да съответства на общоприетите научни концепции по най-важните моменти на българската история. Дълго е, спорно е, така че четете на свой собствен риск. 

Историята на България е… Всъщност България не винаги е била там, където е сега, даже понякога е била повече от една, а пък българите не винаги са били българи, включително и когато преди 1300 години решили да се чучнат за постоянно баш по сегашните ни земи… Шашава работа, но за всичко са виновни китайците…
Да започнем отначало обаче...

Tuesday 26 November 2013

Не яж жълтия сняг или деня, който мразя най-много от всички



Има дни в годината, които са свързани с изблици на специфична масова психоза. Такива например са Коледа, Великден, 1-ви март, Гергьовден, Свети Валентин (Не, нямам имен ден тогава!), че дори и 8-ми март (изобщо не ми обяснявайте как „не празнувате комунистически празници“).
Но има и още един ден, който се отличава с особена острота на обществената шизофрения, поради което го ненавиждам по един различен и крайно ирационален начин, Вероятно защото, за разлика от всички останали, той не е фиксиран към определена дата. Можеш само да предполагаш кога ще настъпи, но не и да го заковеш към конкретно число от конкретен месец.

Monday 18 November 2013

Българският апартейд

сн. Vesti.bg
Три дни след митинга на Орлов мост, мрежата (или поне посещаваните от мен нейни ъгълчета) е пълна със снимки и видео материали, в които основен акцент са хората, „участвали“ в събитието на БСП и ДПС. Цигани, всякакви мургави лица, жени със забрадки, много от тях опърпани, опаковани в безобразни, очевидно купени от евтините сергийки дрехи, пикаещи в междублоковите храсти... Орки, неграмотни селяндури, паплач, сган, която дори не може да прочете какво пише на плакатите, които държи… Само част от опредленията и обидите към тези хора, които прочетох.
Е, имам новина за вас

Sunday 17 November 2013

Doesn't Matter - Had Sex!



Минаха двата паралелни митинга – на БСП+ДПС в София и на ГЕРБ в Пловдив… И се започна едно мерене, едно броене, едно доказване, едни фотомонтажи на снимки от едно или друго събитие, приведени като доказателства, едно „По данни на МВР, на едното място бяха толкова, на другото - онолкова“ и още „Пф, лятото на #ДАНСwithme само едната вечер бяхме толкова, кви ги плещи тоя Станишев?“… Като оня герой на Ицко Финци броим дивите зайци и дори не можем да кажем защо, аджеба, това ни е важно.
А всъщност, няма никакво, абсолютно никакво значение 

Friday 15 November 2013

Обикновен фашизъм

Как се нарича това, когато младежи в черни квази-униформи с българския флаг на ръкавите „проверяват документите“ на чужденци на „Пиротска“? В сърцето на София. Вечерта, по тъмно. Видях го на снимка в интернет. От снимката не ставаше ясно какво правят с чужденците, които откажат да покажат документите си, как тези стройни виджиланти разбират кой е с нередовни такива и изобщо с какво основание полицията им е преотстъпила прерогатива си. Та, питам, как се нарича това?

Tuesday 5 November 2013

Срам ме е и ти се чудя, народе...


Срам ме е, народе мой, срам ме е от тебе и ти се чудя... И защо ли? Защото се опитваш, с всички сили се опитваш да ме научиш да те мразя. Какво да се прави, аз съм част от тебе, ти си част от мен. Не мога да те извадя от кръвта си южна, защото не мога да се правя, че не съм част от юнашкото племе... Племе... Как ти подхожда тая дума само...
Срам ме е и ти се чудя, защото